Saalasti's blog

This is a blog about Saalasti Ltd. Here you can read fascinating stories about our company written by Saalasti's employees and follow other recent posts regarding Saalasti Ltd. and bioenergy industry.

Feel free to comment, like and share posts that you find interesting with your Facebook account.

Puu palamaan puhtaammin

 

Saalasti on LEAN-fani. Ja meillä pidetään viinistä ja juustosta. LEAN-ajattelun mukaan ne ovat ainoat asiat, jotka paranevat varastossa. Tähän mennessä on uskottu, että myös ranka paranee, kun se pinotaan varastoon kuivumaan noin vuodeksi. Nyt näyttää siltä, että LEAN-isät ovat olleet oikeassa myös rangan suhteen.

Mistä on kyse? Siitä, että vesi ei pala, mutta kun ranka poltetaan tuoreena ja siis kosteana korkeassa lämpötilassa, rankahakkeen vesi höyrystyy ja toimii lämmönsiirtokaasuna kulkiessaan palokaasujen mukana kattilan läpi. Höyry muuttuu sitten taas vedeksi kattilan savukaasupesurissa, mihin myös höyryn mukana kulkenut lämpö jää. Tuloksena on sata-asteista vettä, joka sopii erinomaisesti kaukolämmön tuotantoon. Kun rankaa ei kuivata, puun haihtuvat ainesosat jäävät hakkeeseen ja niiden lämpöarvo ei mene taivaan tuuliin. Kuivuessaan puu saattaa myös lahota ja menettää lisää energiasisällöstään. Tulipesässä höyry syrjäyttää turhaa ylimääräistä happea ja typpeä sekä tasaa ja optimoi palamisolosuhteita. Näin palamisprosessi on puhtaampi ja palamattomia hiilivetyjä ja häkää syntyy vähemmän kuin kuivaa puuta poltettaessa. Näin palaminen on myös tehokkaampaa.

Yllä kuvattu prosessi toimii sitä paremmin, mitä isompi polttolaitos on. Pienissä polttolaitoksissa, tai esimerkiksi kotona takassa, on vaikeaa saada aikaan tarpeeksi korkeaa palolämpötilaa. Lisäksi, jotta kostean hakkeen energiasisältö saadaan talteen, kattilan jälkeen ennen savupiippua savukaasut pitää puhdistaa sellaisessa pesurissa, jossa palokaasujen vesihöyry muutetaan vedeksi. Pienissä lämpölaitoksissa tällaisia "kondensoreita" ei ole koskaan, koska sellainen maksaa liikaa suhteessa pieneen lämpölaitokseen.

Tästä päästään seuraavaan asiaan. Niin arvokasta materiaalia kuin puu, pitäisi polttaa vain mahdollisimman hyvällä palamishyötysuhteella ja puun energia pitää saada mahdollisimman hyvin hyötykäyttöön. Nämä toteutuvat parhaiten suurissa polttolaitoksissa ja kaukolämmössä tai sähkön ja kaukolämmön yhteistuotannossa. Pelkässä sähkön tuotannossa polttoaineen energiasisällöstä menee yli puolet harakoille. Kaukolämmössä, tai kaukolämmön ja sähkön yhteistuotannossa polttoaineen energiasta saadaan lähes kaikki talteen. Ja suurten kattiloiden polttohyötysuhde on parempi kuin pienten. Ja suuri kattila ei vaadi juuri enempää miehitystä kuin pieni. Kaukolämmön tulevaisuus ei ole Saalastin käsissä, mutta ihan hassulta ei Saalastista tuntuisi suosia kaukolämpöä ja etenkin sähkön ja lämmön yhteistuotantoa, sillä talvella, kun lämmön tarve on suurimmillaan, tarvitaan myös paljon sähköä lämpöpumppuihin ja erilaisiin sähkölämmityskohteisiin kodeista ja vapaa-ajan asunnoista vesiputkien sulanapitokaapeleihin.

Vaikka tulipesä kotona on kiva tunnelmanluoja, niin puun energiakäytössä suuri on kaunista. Ja kestävää. Tämä koskee koko energiaketjua kannolta kattilaan ja kaukolämpöverkkoon. Parhaimmillaan puu vielä haketetaan laitoksen itse tuottamalla sähköllä. Tällöin ei tarvita dieselöljyä edes haketukseen ja energiaketjun kyky korvata fossiilisia polttoaineita ja taistella ilmastonmuutosta vastaan maksimoituu. Ei varmaan yllätä ketään, että Saalastin tuottama teknologia perustuu juuri omatuotantosähkön käyttöön.

Suomen metsissä on iso harvennusvaje, ja siksi harvennuksessa syntyvää rankaa riittää. Metsää kannattaa hyödyntää niin, että metsän kasvu on vahvaa, hakkuujätteet ja harvennuspuu hyödynnetään energiana ja puun kokonaismäärä Suomessa ei pienene. Tällöin toiminta on kestävää. Ja näinhän me Suomessa toimimme, itse asiassa puun kokonaismäärä Suomessa tällä hetkellä jopa kasvaa.

PS Toisin kuin ranka, kanto ei kasalla paljoa lahoa ja lisäksi kanto kuivuu niin kuivaksi, että melkein ruudin lailla palavaa kantohaketta voidaan käyttää nostamaan tulipesän lämpötilaa ja parantamaan palamista, jos pääpolttoaine on päässyt varsinaisesti kastumaan. Mutta kannoista lisää tuonnempana.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/uskomukset-päälaelleen-tuore-puu-palaa-kuivaa-paremmin-1.173368

Continue reading
15641 Hits
0 Comments

Saalasti Oy's efforts in wellbeing at work recognized in Kauppalehti's blog: "Toimitusjohtajalle positiiviset potkut ja työhyvinvointi taivaisiin" (Only in Finnish)

In English:
A blog post about Saalasti Oy’s wellbeing at work and cultural change was published in Kauppalehti’s blog. Unfortunately, the blog post is only in Finnish.


Suomeksi:
Saalasti Oy:n työhyvinvointia ja kulttuurimuutosta käsittelevä blogikirjoitus on luettavissa Kauppalehden blogista.

"Toimitusjohtajalle positiiviset potkut ja työhyvinvointi taivaisiin" by Timo Saalasti, Chairman of the board (blog.kauppalehti.fi 18.07.2016)

http://blog.kauppalehti.fi/kasvun-lasikatot/toimitusjohtajalle-positiiviset-potkut-ja-tyohyvinvointi-taivaisiin

Continue reading
19564 Hits
0 Comments

Saalasti is recruiting the best Sales Manager to our Sales Team

Saalasti is recruiting the best Sales Manager to our Sales Team

Saalasti Oy is looking for a Sales Manager to enforce our sales team (DL 22.5.)

 Intro

We would like to thank all the applicants who applied to the Sales Manager position earlier this year. Despite the large amount of good applications we decided to continue the recruitment. The reason for this was not the lack of talented applicants, but the perfect cultural and competence fit for the open Sales Manager position. We evaluated how satisfied and successful the applicants would have been in the Sales Manager position at Saalasti, and the conclusion was that we did not find the right applicant for our sales team. Please send your application and let’s find out if you are the right match!

Working environment in Sales Manager position at SaalastiTTS-20160205-Kuvakollaasi

 • Most of our customers are in the following industries:
  • Bioenergy production from solid biomass
  • Wood handling in pulp & paper and saw mills.
 • Our customers are experts in their processes - we are expected to level and exceed their knowledge.
 • For us selling value is as important as selling products.
 • We export 80% of our production and therefore we strive for adapting to smooth interaction with our customers all over the world. Strong language skills are indispensable, and fluency in Spanish is particularly valued.
 • Our business follows major investment projects, so work comes in waves. Flexibility is a must, as is willingness to travel.
 • We face every day new technologies and solutions, which should be rapidly analyzed, learnt and communicated.

As a Sales Manager at Saalasti You will:

 • Renew your passion for selling by joining your experience and methods with ours.
 • Work in close-knit team in providing best value solutions for our customers.
 • Bridge communications with customer, sales agents and partner networks by being present physically or via remote access
 • Participate in developing and elaborating our sales process.
 • Display a character of curiosity and open-mindedness. You can identify business opportunities in new fields and you will actively work to make them reality.

If the above generated interest in the company and a strong belief that you would be the best candidate to succeed in the position of Sales Manager, we suggest that you take your time and read carefully the following text.

Saalasti Oy: Value-driven family business

Saalasti Oy manufactures machinery for converting forest biomass into fuel for power plants. We work, install and service where our customers are: all over the world. Saalasti’s headquarters is located in Juvanmalmi, Espoo, near Helsinki-Vantaa airport. In Espoo we have around 40 experts – in addition we operate service centers Sweden and Canada with local expert staff. We work through a worldwide agency network and new service centers are to be opened in strategic locations abroad.

At Saalasti we treasure the values of a family business. Long-term stability and wellbeing at work are more important for us than uncontrolled growth. This is something that our employees appreciate. The young third generation is already working at Saalasti - not because of last name but talent.

Our work has a purpose: sustainable technology. We want to take part in generating a cleaner world and a better workplace. We believe that great things happen when people with similar values work together in an innovative organization and have real influence on what they do at work. We want to be among the best manufacturing workplaces in Finland and are taking part in the Great Place To Work program to verify that. An ambitious goal, yes, and we admit we are not there yet. But we are already good and improve every day.


Working at Saalasti

Your coach and supervisor, our VP Sales Juha Kettunen is a real pro in technology – he has both Master of Science in Engineering and eMBA degrees – and he has been practicing both sales and leadership in earnest. Juha has worked in Saalasti for over 15 years. Juha’s emphasis in sales is creating solid value proposals and defining the achievable value in euros for the decision makers or influencers. On the other hand, he has a strong technical knowledge and interest in Saalasti’s product portfolio because he has been developing many of our products earlier as Saalasti’s Chief Engineer. He demands a lot, but he is also nice and just. One thing is for sure: Juha definitely beats us all in road cycling.

As our customers are located around the world, you need to travel 50 to 100 days per year. To get the most out of business trips, you need to be passionate about selling complex technologies in other cultures and understand material handling and the inner life of machines. This requires deep knowledge of technology and good interpersonal skills, not necessarily some particular degree or education.

Everyone at Saalasti has to be technically talented and self-directed: we build our story and the brand of Saalasti when we interact with our clients. We appreciate that decisions are done where the knowledge of a specific matter is the best, whether it is an individual person, group of employees, team leader or management team. 


The importance of the work content

We expect our staff to continuously improve their own working methods as well as our company’s other processes. In our ERP we have a suggestion box where we make already about three improvement suggestions per person per year. We strive for many more, since we believe in everyone enhancing their wellbeing at work by continuously suggesting small improvements, both concerning one’s own work and our products and both inside and outside one’s field of responsibility. In line with this, we have an open source ERP that enables us to continuously develop it and our processes in general.

In addition to improvement suggestions, work at Saalasti is based on teamwork and co-operation in an open and dialogic culture. This may sound fun and easy, which it often really is, but on the other hand openness requires bringing up also all difficult subjects to discussion. Challenging discussions and conflicts do sometimes emerge.

We pay a decent salary. We believe that a sales person’s salary should have performance-related elements. On the other hand, we do not believe that our employees should be primarily motivated by money. The content of one’s work – bioenergy, sustainability, machines, customer satisfaction etc. – has to be the real source for both motivation and work wellbeing. We would like to pay everyone so much to get the money for sure out of people’s minds. To be honest, we are not yet profitable enough to do this in the scale we would like, even though we already have a better financial standing than most of the companies in our field of business. We are good, but we strive for better!


The recruitment process: How to apply to Saalasti?

Saalasti’s recruitment process starts with filling a web form and submitting the requested attachments. The second step in the process will be offline videoing and/or Skype interviews. This all is to ensure that everyone has the same chance to get hired and to minimize the effect of various rating errors. As an example, we read your name and CV only after evaluating your web form answers so that we are not biased by any halo effect. Furthermore, as people apply to Saalasti from far away, we do not want to invite people physically to interviews before the final stage. Our interviews might not be what you expect, but they are what they are for a reason. They also help you to get to know your team even well before you make decisions regarding us. Finally, we do not want to consider the probationary period as an employee-choosing period but just as a mutual insurance for satisfaction.

Start here: http://www.saalasti.fi/recruiting/sales-manager-job-advertisement/sales-manager-online-form

Good luck!
 

Continue reading
26582 Hits
0 Comments

Saalasti’s earthmoving spirit recognized: Saalasti was awarded the Golden Hoe (Finnish translation in the end)

Saalasti Oy and Saalasti’s main coach and chairman of the board Timo Saalasti received the Golden Hoe - award on Nov 17, 2015 in the Kaski-conference organized by Kasvuryhmä. Kasvuryhmä is a group of ambitious, positive thinking companies that aim to grow by doing new things in a new way. Kaski means slash burning. We at Saalasti were very delighted to have the honour to carry the Golden Hoe and finally pass it on to the next company.

We got the award as we have actively taken part in the Kasvuryhmä sessions, given peer to peer assistance and promoted Kasvuryhmä in many ways in Finland. It was noted that Saalasti has implanted Kasvuryhmä-practices directly in its operation controls system (that is, btw, also open source so please, feel free to join) and brings back hands on real time experiences back for Kasvuryhmä members to share.

The Golden Hoe symbolizes the spirit of pioneering and changing things. Saalasti has pioneered literally for decades in the field of sustainable energy. Our bark presses changed biomass dewatering and became an industry standard. We built the first real high performance biomass processors for turning forest residue and slash into fuel for power plants.

The decision of who gets the honor to carry the Golden Hoe is always influenced by the previous holder. This time, the first ever holder of the Golden Hoe, Mr Mika Tanner of Bilot Consulting felt Saalasti was the most suitable candidate. We are flattered, knowing Mika’s many achievements!


As is commonly known Sarculum Oblige, in other words Hoebility Obliges. Having received the Golden Hoe we are doing ever more to became really worth it. Now, could Mika and Kasvuryhmä have had this in mind in the first place? Good leadership, thank you!

If you know someone knowing Finnish, more about Timo’s thoughts about coaching and Kasvuryhmä in youtube and in the press:

Youtube: https://youtu.be/0Wt8rTptaAE
Talouselämä: http://www.talouselama.fi/lehti/perheyhtio-siirsi-vallan-tyontekijoille-ja-teki-torkean-lupauksen-6061286

----

Saalasti palkittiin raivaajahengestä Kultaisella kuokalla


Saalasti Oy ja Saalastin hallituksen puheenjohtaja ja yrityksen päävalmentaja Timo Saalasti palkittiin yritysmaailman kasvun esteiden raivaajien Kultainen kuokka -palkinnolla 17.11. Kasvuryhmän Kaski-tapahtumassa. Tämä oli meille mieluinen yllätys!
 
Meille palkinnon toi rohkea, kasvua hakeva, työhyvinvointikierteisiin ja itseohjautuvuuteen perustuva toimintamalli, joka erottuu edukseen keskimääräisestä valmistavan teollisuuden käytännöstä. Etenkin se, että viemme kasvuryhmän synnyttämät ajatukset suoraan johtoryhmän pöydälle ja toiminnanohjaukseen ja toisinpäin. Myös ahkera paneutuminen Kasvuryhmän vertaistoimintaan ja Kasvuryhmän auttamiseksi tehty työ lukeutuvat niin Timo kuin firma Saalastin ansioihin.

Kasvuryhmä on kasvuhaluisten keskisuurten yritysten yhteisö, jossa yrittäjät, pääomistajat, toimitusjohtajat ja hallitusten puheenjohtajat sparraavat toisiaan kohti kasvua. Kasvuryhmän tarkoituksena on luoda Suomeen merkittävä ja aktiivisesti toisiaan tukeva joukko globaalisti menestyviä yrityksiä, jotka jakavat intohimon kasvaa, kehittyä ja muuttaa maailmaa.

Kultainen kuokka symbolisoi suomalaisen yritysmaailman rohkeiden uudistajien raivaajahenkeä. Me olemme on raivanneet tietä paitsi kasvulle myös oman toimialamme uusille ratkaisuille jo vuosikymmenten ajan. Saalastin käytännön raivaajahengen saavutuksia ovat maailman ensimmäiset ja suurimmat biomassaprosessorit (silppuavat puuta ja metsätähdettä voimalaitospolttoaineeksi) sekä ainutlaatuiset, jo 1980-luvulta alkaen markkinoita mullistaneet kuorijätettä tehokkaasti biopolttoaineeksi kuivaavat kuoripuristimet.

Päätöksen palkinnon saajasta osallistuu myös edellinen Kultaisen kuokan haltija. Saalastille kiertopalkinnon myönsi Bilot Consultingin toimitusjohtaja Mika Tanner.

Kuten tunnettua Sarculum Oblige eli Kuokkuus Velvoittaa eli. Kuokan saaneina teemme entistä enemmän ollaksemme sen arvoisia. Olisikohan tämä ollut Mika Tannerin ja Kasvuryhmän tavoite? Hyvää johtamista!

Lisää Timon ajatuksia Saalastin valmentamisesta ja Kasvuryhmästä Youtube-videolla sekä Talouselämän artikkelissa:

Youtube: https://youtu.be/0Wt8rTptaAE
Talouselämä: http://www.talouselama.fi/lehti/perheyhtio-siirsi-vallan-tyontekijoille-ja-teki-torkean-lupauksen-6061286

Continue reading
16958 Hits
0 Comments